De voordelen van plannen in MES
12 april 2021 
2 min. leestijd

De voordelen van plannen in MES

Het voorgaande artikel gaf inzicht in een aantal uitgangspunten met betrekking tot de productieplanning. Steeds meer productiebedrijven staan voor flinke uitdagingen. Klanten stellen steeds hogere eisen. Ze willen hun producten sneller, flexibeler en op maat ontvangen: het just-in-time principe. Om dat waar te maken, is klantgericht produceren met korte levertijden een must. Die dynamiek en flexibiliteit is qua planning lastig te vangen met Excel en/of een traditioneel planbord.

Geïntegreerde oplossing

We zien dat het verkoop- en orderproces vaak goed is vastgelegd in een ERP-systeem. Maar ook in de productieplanning wil men niet achter de feiten aan lopen. Inzichtelijk hebben wat er geproduceerd moet worden en welke capaciteit nodig is om een order snel en efficiënt af te ronden zijn een pré. Inzicht in de voortgang is cruciaal om klanten goed te kunnen informeren. Tot slot wil men snel reageren op een spoedorder, zonder de gehele planning te verstoren.

Dit kan eenvoudig met één digitale geïntegreerde oplossing: MES. Een planningsapplicatie in MES maakt slim gebruik van data en processen uit de gehele automatiseringspiramide: zowel uit ERP als uit machinesensoren. De productie-omgeving wordt per productielijn of -order gespecificeerd, waardoor onderbezetting en voorraadproblemen direct gevisualiseerd kunnen worden. Zo kan de voortgang op de voet worden gevolgd, knelpunten tussentijds worden opgelost of een spoedorder worden opgenomen.

Ook de planning in één digitale omgeving

Voor productiebedrijven is het cruciaal om de bedrijfsprocessen goed op orde te hebben en te houden. Met de koppeling door MES zijn financiën, CRM, HRM en logistiek strak ingericht en iedereen werkt met dezelfde informatie binnen één digitale omgeving. Zo is er altijd toegang tot de juiste stuurinformatie en is de kans op fouten minimaal. Daar wil de planner natuurlijk ook van profiteren voor de productieplanning.

Hoe ver men ook is met de digitalisering van de bedrijfsvoering; met een traditioneel planbord blijft het lastig om snel, efficiënt en op maat te produceren. Planners zetten de ordergegevens uit het ERP-systeem vaak nog handmatig over naar de planning en koppelen ze dan in Excel aan materialen en mensen. Deze aanpak kost onnodig veel tijd, is foutgevoelig, belemmert de efficiënte inzet, en de beschikbare productiecapaciteit. Bovendien ontbreekt de flexibiliteit om snel op knelpunten of vertraging te reageren. Dit is onnodig omdat alle data reeds uit de machines is gehaald en in het ERP-systeem beschikbaar is. Dit zorgt voor een soepel productieproces. De koppeling zet alle verkoop-, inkoop- en productieorders automatisch in het planningsproduct. Zo haalt men als productiebedrijf nog meer rendement uit de software.

Productie volledig gevisualiseerd

In een MES-planningsapplicatie is actuele data altijd inzichtelijk, inclusief doorklikmogelijkheden naar specifieke informatie: bijvoorbeeld details over de voortgang. Ook andere facetten die de productiviteit beïnvloedt, zoals verlof en verzuim, is in een oogopslag beschikbaar. Zo wordt een order eenvoudig gekoppeld aan de benodigde materialen, mensen en capaciteit. Omdat de capaciteit en competenties van medewerkers bekend zijn, is het eenvoudig om andere mensen aan een productieproces of fase te koppelen. Zo is er dus makkelijk toegang tot alle informatie die nodig is om het productieproces optimaal in te richten, te monitoren en aan te scherpen. Men weet precies wat er gebeurt en klanten krijgen de producten die ze willen snel en volgens afspraak, derhalve spreken we over just-in-time.

Hogere productiviteit door digitaal plannen

Productieplanning is vaak een complex proces. Planningsmedewerkers moeten rekening houden met heel veel factoren. Bovendien verandert de situatie continu door interne en externe invloeden. Toch wil men onder alle omstandigheden de juiste producten tegen de laagste kosten maken. Dat is een uitdaging omdat meestal slechts een paar mensen binnen een productiebedrijf het complete planningsproces overziet. Dat maakt een organisatie kwetsbaar. De geïntegreerde MES-planningsapplicatie van Act-in werkt zeer betrouwbaar en overzichtelijk, waardoor iedereen de informatie ziet die nodig is voor een optimale planning. Een nieuwe order in ERP is meteen beschikbaar in de planningsapplicatie. Productiemedewerkers kunnen dus meteen aan de slag. En wijzigingen worden direct doorgevoerd op basis van real-time gegevens.

Conclusie

Breng nog meer efficiency in uw productieproces met de productiesoftware van Act-in. Het resultaat is een efficiënt productieproces, een gezond rendement en vooral tevreden klanten.

Over de schrijver
Act-in wil haar klanten inspireren, motiveren en helpen bij het maximaal benutten van alle beschikbare resources met als effect meer rendement en minder verspilling.
Reactie plaatsen