Waarom een focus op OEE essentieel is voor bedrijven in de maakindustrie die kampen met personeelstekorten
16 maart 2023 
2 min. leestijd

Waarom een focus op OEE essentieel is voor bedrijven in de maakindustrie die kampen met personeelstekorten

Een personeelstekort kan een grote uitdaging zijn voor bedrijven in de maakindustrie. Het kan leiden tot een vertraging in productie, verminderde kwaliteit en hogere kosten. Het is waarschijnlijk, dat niet optimaal functionerende productieprocessen mede de oorzaak zijn van het ondertal in het personeelsbestand. De focus op OEE, oftewel Overall Equipment Effectiveness, kan de oplossing betekenen. Aan de hand van OEE kunnen bedrijven hun productieprocessen optimaliseren en daarmee de efficiëntie verbeteren, waardoor een personeelstekort teruggedrongen kan worden.

Hogere productieoutput: De oplossing voor personeelstekorten

Door de OEE te meten, wordt inzicht verkregen in de prestaties van de productiemiddelen. Op basis van deze inzichten kunnen maatregelen worden getroffen die de efficiëntie van het productieproces verhogen. Hierbij valt te denken aan het identificeren van knelpunten in het productieproces, het verbeteren van de planning en de afstemming van machines en personeel. Lees hier meer over OEE.

Verspilling opsporen en elimineren

Met behulp van OEE kan bijvoorbeeld verspilling in de productielijn opgespoord en geëlimineerd worden. Gerichte analyse leidt naar de oorzaken van de verspilling en naar de oplossing ter voorkoming ervan. Door deze aanpak wordt de efficiency van de productielijn aanzienlijk verhoogd, hetgeen leidt tot meer productieoutput in dezelfde bedrijfstijd.


Gelijke productieoutput met minder medewerkers

Deze hogere productieoutput per periode maakt het mogelijk de gewenste productie met minder medewerkers te realiseren. Dit zal uiteindelijk leiden tot een afname van het personeelstekort. Deze hogere productieoutput levert aldus een directe bijdrage aan het oplossen van het personeelstekort, omdat het mogelijk maakt om dezelfde hoeveelheid producten te produceren met minder medewerkers. Meer efficiency en dus minder verspilling in de productie, zal bijdragen aan meer tevreden medewerkers, die minder werkdruk gaan ervaren.

Het belang van preventief onderhoud in tijden van personeelstekort in de industrie

Eén van de routes om de OEE te verbeteren is de inrichting van voorspellend onderhoud. Door het gebruik van slimme sensoren en monitoring tools wordt real-time informatie verzameld over de prestaties van machines en apparatuur.

Op basis van deze gegevens kunnen voorspellende analyses worden uitgevoerd om de onderhoudsbehoeften van machines te voorspellen nog voordat er zich problemen voordoen. Dit resulteert in minder ongeplande stilstanden, waardoor de efficiency op onderhoudswerkzaamheden toeneemt.

Met minder tijd besteed aan reparaties en onderhoud, zal het personeelstekort zowel in de productieafdeling als binnen de technische dienst verminderen.

Naast het aantrekken, wil je ook talentvolle werknemers behouden

In tijden van personeelstekorten wil je naast het aantrekken van nieuwe medewerkers ook vooral je (talentvolle) werknemers behouden. Hoe behoud je werknemers? Door onder andere hun werkomstandigheden aangenamer te maken.

Het meten en verbeteren van de OEE helpt daarbij: Door het verminderen van uitvaltijd, het verbeteren van de kwaliteit van geproduceerde producten, het verminderen van de doorlooptijd en het verhogen van de efficiëntie van het productieproces, kan de werkdruk worden verminderd.

Dit zal leiden tot een hogere arbeidstevredenheid en betrokkenheid van werknemers, wat kan helpen zowel bij het aantrekken als bij het  behouden van talentvolle werknemers. Werknemers die zich gewaardeerd voelen en die hun werk als betekenisvol beschouwen, zijn eerder geneigd om te blijven werken voor een bedrijf dat zich richt op kwaliteit.

Al met al kan het meten en verbeteren van de OEE helpen bij het oplossen van een personeelstekort. Door het optimaliseren van de productie, het verminderen van uitvaltijd, het verbeteren van de kwaliteit van geproduceerde producten, het verminderen van de doorlooptijd, het verhogen van de efficiëntie van het productieproces en het verbeteren van de werkomstandigheden, kan het aantal benodigde medewerkers worden verminderd. Hierdoor kan de druk op het personeelsbestand worden verminderd en kan het bedrijf efficiënter en effectiever werken.


Over de schrijver
Act-in wil haar klanten inspireren, motiveren en helpen bij het maximaal benutten van alle beschikbare resources met als effect meer rendement en minder verspilling.
Reactie plaatsen