30 april 2021 
2 min. leestijd

"Elk producerend bedrijf heeft verborgen potentieel."

De maakindustrie en productie liggen hem na aan het hart en vooral de mensen die erin werken. Zijn hele carrière beweegt hij zich in deze wereld; van afvullijn in de voedingsmiddelenindustrie tot assemblage in de auto-industrie, van machines binnen staalbedrijven tot logistiek in de offshore. Ger Camp (CEO van Madolex Group) deelt zijn visie op de maakindustrie.

Mensen zijn je grootste bedrijfskapitaal

Op zijn 32e besloot hij voor zichzelf te beginnen en 25 jaar later had hij Numac uitgebouwd tot een bedrijf met 1200 loyale werknemers. “Veel te vaak worden medewerkers gereduceerd tot een droog aantal FTE’s in de kantlijn, waar machines trots gepresenteerd worden als kapitaal. Dit terwijl loyale en betrokken medewerkers je grootste bedrijfskapitaal en sleutel tot succes zijn. Bij het selecteren van mijn medewerkers heb ik altijd gekozen voor kundige en vooral goed communicerende, vriendelijke mensen en streefde ik naar een mix tussen oud en jong, ervaren en onervaren, bedachtzaam en snel. Voor ons seniorenbeleid mochten we bij Numac uit handen van staatssecretaris Aboutaleb de Senior Powerprijs ontvangen.”

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Twee jaar na zijn afscheid van Numac gaat hij in 2009 verder met een aantal bedrijven onder de Madolex Group. Bindende factor tussen de dochterbedrijven is het efficiënt maken van productieprocessen.

Leren van het verleden

“Nederland heeft prachtige innovatieve bedrijven. Kijk alleen maar naar ASML en Nedcar. Als we succesvoller willen worden, moeten we nu krachtige beslissingen durven nemen en leren van het verleden. In de tachtiger jaren werden subsidies verstrekt voor het verplaatsen van productie naar het Oostblok en China. In de jaren erna zagen we voorbeeldbedrijven als Fokker en RDM verdwijnen. Door de verschraling van de industrie dreigde Nederland een land van dienstverleners te worden; accountants, advocaten en bankiers. Eén baan in de maakindustrie staat echter voor 10 banen in de dienstverlening en toeleverantie eromheen. Dat besef begint door te dringen en gelukkig gaat het intussen beter.

Een vakdepartement voor de industrie

“Om kennis en inzichten goed te bundelen pleit ik al jaren voor een ministerie van Industrie, een écht vakdepartement dat zich naast innovatie ook bezighoudt met gedegen opleidingen in vakmanschap. Ons land is niet alleen in de chipindustrie leidend, maar ook in de machinebouw. Door de juiste focus kan Nederland haar leidende rol binnen deze gebieden behouden en kan de industrie haar huidige positie als motor van de economie verder uitbouwen. Want er ligt een enorm verborgen potentieel. De maat van een efficiënte productie, drukken we uit in OEE – Overall Equipment Effectiveness. Bij het gemiddelde bedrijf schommelt deze tussen 50 en 60%. Als we van alle bedrijven in Nederland de productie-output met slechts 5% weten ter verhogen verbetert de concurrentiepositie enorm en zijn we ook in één klap af van het begrotingstekort. Er valt dus nog veel te winnen.”

FactoryWatch® creëert eigenaarschap aan de productielijn

Hoe Ger Camp medewerkers het liefst ziet, illustreert hij met een voorbeeld uit de voedingsmiddelenindustrie: “Een klein temperatuurverschil bij het blancheren van rode kool, kan het verschil maken als het gaat om de lekkere ‘bite’ die de groente moet krijgen. De software en de machine zijn hierbij van belang, maar de medewerker is cruciaal voor het succes. Toyota kwam lang geleden al met een mooi mantra: Iedere medewerker mag de machine stilzetten als er naar zijn of haar mening iets niet goed gaat. En daar ben ik het volledig mee eens. Ook FactoryWatch® is op dat principe van eigen verantwoordelijkheid gestoeld. Met FactoryWatch® heb je als producent direct inzicht in hoe je productie presteert, maar dat geldt ook voor de man of vrouw aan de machine. Je geeft zo je productiemedewerker het gevoel van eigenaarschap en dat is precies wat je graag ziet bij je mensen; eigenaarschap en dus echte betrokkenheid bij het resultaat van je bedrijf.”

Over de schrijver
Act-in wil haar klanten inspireren, motiveren en helpen bij het maximaal benutten van alle beschikbare resources met als effect meer rendement en minder verspilling.
Reactie plaatsen