Het creëren van draagvlak voor OEE-registraties onder medewerkers: Een strategische aanpak
15 juni 2023 
3 min. leestijd

Het creëren van draagvlak voor OEE-registraties onder medewerkers: Een strategische aanpak

Het implementeren van veranderingen in een organisatie kan een uitdagende onderneming zijn, vooral als het gaat om concepten zoals Overall Equipment Effectiveness (OEE). OEE is een cruciale maatstaf die de productiviteit optimaliseert door te focussen op de efficiëntie van machines. Ondanks de voordelen, is er vaak weerstand van medewerkers tegen de implementatie ervan. We begrijpen dat dit een lastige situatie kan zijn, zowel voor management als voor medewerkers. In dit artikel willen we je helpen deze uitdaging aan te gaan door in te gaan op de belangrijkste vragen rond dit onderwerp.

Waarom ontstaat er weerstand bij medewerkers tegen het implementeren van OEE?

Het implementeren van OEE-registratie kan spannend zijn, maar het kan ook gevoelens van onzekerheid opwekken bij medewerkers. Het is belangrijk om te begrijpen dat dergelijke gevoelens vaak voortkomen uit verschillende oorzaken:

Angst voor verandering: Doordat een feitelijke meting duidelijk inzicht geeft in de prestaties van dat moment, kunnen veranderingen in werkprocessen ontstaan die de comfortzone van medewerkers uitdagen. Deze verschuiving kan onzekerheid veroorzaken, omdat medewerkers mogelijk moeten aanpassen aan nieuwe manieren van werken of presteren.

Onbegrip: Als het concept van OEE en het belang ervan niet duidelijk wordt uitgelegd, kunnen medewerkers het zien als een onnodige last. Gebrek aan begrip over hoe OEE kan bijdragen aan efficiëntie en productiviteit kan weerstand opleveren.

Perceptie van extra werk: Medewerkers kunnen OEE als extra werk zien als ze verantwoordelijk zijn voor de dataverzameling en analyse zonder duidelijke voordelen te zien.

Angst voor verlies van controle of autonomie: Medewerkers kunnen het gevoel hebben dat OEE hun controle over hun werkzaamheden vermindert, omdat ze worden gemeten en beoordeeld op basis van deze nieuwe indicatoren.

Hoe ga je om met medewerkers waarbij weerstand tegen OEE ontstaat?

Het kan moeilijk zijn om te zien dat medewerkers zich ongemakkelijk voelen bij de implementatie van OEE. Het is echter essentieel om te onthouden dat deze weerstand vaak ontstaat uit onzekerheid en een gebrek aan begrip. Hier zijn enkele strategieën om op een respectvolle en begripvolle manier om te gaan met deze weerstand:

Communicatie: Zorg voor duidelijke, open en eerlijke communicatie over wat OEE is, waarom het wordt geïmplementeerd en hoe het de organisatie en de individuele werknemers zal beïnvloeden.

Training: Bied uitgebreide training over hoe OEE werkt en hoe het in de praktijk kan worden gebracht. Dit kan helpen om misverstanden en angsten te verminderen.

Betrokkenheid: Betrek medewerkers bij het proces van het implementeren en beheren van OEE. Dit geeft hen een gevoel van eigendom en controle over het proces.

Luisteren naar feedback: Neem medewerkers mee in het feit dat een lagere OEE niet hun schuld is, maar een kans voor de organisatie om het beter te doen. Luisteren naar hun zorgen en feedback kan helpen bij het ontwikkelen van verbeteringsstrategieën en kan ook de perceptie van medewerkers veranderen van OEE als een bedreiging naar een hulpmiddel voor groei en verbetering.

Hoe creëer je draagvlak bij medewerkers voor het implementeren van OEE?

Het kan een uitdaging lijken om medewerkers te overtuigen van het belang van OEE en hen aan te moedigen het te omarmen. Het is echter absoluut mogelijk, en het vereist een aanpak die empathie toont voor de medewerkers en hun behoeften. Hier zijn enkele strategieën om draagvlak te creëren:

Weerspiegel de voordelen: Leg uit hoe OEE kan leiden tot een efficiëntere werkomgeving, waardoor hun werk gemakkelijker wordt en de organisatie als geheel kan groeien. Leg ook uit hoe dit kan leiden tot meer stabiliteit en mogelijkheden voor vooruitgang binnen de organisatie.

Maak het relevant: Toon aan hoe OEE relevant is voor de taken van elke medewerker en hoe het kan helpen om hun werkprestaties te verbeteren.

Betrek bij het proces: Geef medewerkers een actieve rol in de implementatie van OEE. Dit kan variëren van het bijdragen aan de vormgeving van OEE-parameters tot het deelnemen aan discussies over de interpretatie van OEE-resultaten.

Beloon betrokkenheid en verbetering: Geef erkenning en beloningen voor de betrokkenheid bij OEE en voor de verbeteringen die zijn gemaakt als gevolg van de OEE-maatregelen. Dit kan de motivatie om OEE te accepteren en ermee te werken, verhogen.

Wat zijn concrete tips om draagvlak te creëren bij medewerkers?

Tot slot begrijpen we dat je wellicht op zoek bent naar concrete stappen die je kunt nemen om medewerkers te helpen OEE te begrijpen en te accepteren. We hebben een aantal praktische tips:

Gebruik normale taal: Vermijd jargon en leg OEE uit in termen die gemakkelijk te begrijpen zijn.

Geef regelmatige updates: Deel regelmatig OEE-gegevens en inzichten met medewerkers, zodat ze kunnen zien hoe het wordt gebruikt en welke impact het heeft.

Gebruik praktijkvoorbeelden: Laat zien hoe OEE in de praktijk werkt, door middel van case studies of praktijkvoorbeelden, om het begrip en acceptatie te vergroten.

Maak het persoonlijk: Laat zien hoe OEE de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van medewerkers kan beïnvloeden en hun werk gemakkelijker kan maken.

Elke verandering kan soms lastig zijn, maar met begrip, geduld en goede communicatie, kun je een omgeving creëren waarin OEE wordt omarmd en effectief wordt gebruikt. Het belangrijkste is om te onthouden dat verandering tijd kost en dat het normaal is dat mensen tijd nodig hebben om zich aan te passen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een beter inzicht te krijgen in het proces en om strategieën te ontwikkelen voor het implementeren van OEE op een manier die ook ondersteunend is voor je medewerkers.

Over de schrijver
Act-in wil haar klanten inspireren, motiveren en helpen bij het maximaal benutten van alle beschikbare resources met als effect meer rendement en minder verspilling.
Reactie plaatsen