Industrie 4.0: De snel veranderende wereld van automatisering
Bent u op de hoogte en klaar voor de volgende stap? Industrie 4.0 zal naar verwachting de komende 10 jaar het aanzien van de maakindustrie op vele manieren veranderen. Maar wat is Industrie 4.0 precies en hoe kunnen (middel)kleine bedrijven de concurrentie voor blijven in deze snel veranderende wereld van automatisering?
Wat is Industrie 4.0?
Binnen fabrieken worden machines gekoppeld en uitgelezen, zodat er een volledig inzicht verkregen wordt in wat er werkelijk in de fabriek gebeurt en waarmee de processen sneller kunnen worden geoptimaliseerd. Met name door (repeterend) handwerk te automatiseren kunnen doorlooptijden worden verkort en kan er efficiënter worden gewerkt. Bijvoorbeeld door softwaresystemen te implementeren die het overtypen van informatie van het ene softwaresysteem naar het andere softwaresysteem overbodig maken. Ook op het gebied van service ontstaan er steeds slimmere systemen die aan de hand van machinedata onderhoudswerkzaamheden voorspellen, waardoor er sneller, efficiënter of zelfs preventief gehandeld kan worden.
Horizontale en verticale integratie
Bij dergelijke softwaresystemen wordt er onderscheidt gemaakt in horizontale en verticale integratie. Horizontale integratie betreft het digitaliseren van orderprocessen, zoals aanvragen, offertes, orders, inzicht in productievoortgang en facturering. Verticale integratie betreft de integratie van informatiestromen van de productievloer tot aan het directiekantoor, zoals MES-systemen en ISA-95. Zij leggen de verbinding tussen sensoren en ERP-systemen. Met Industrie 4.0 is dus alles in en rond een productiebedrijf, inclusief leveranciers, fabrieken, distributeurs en zelfs het product zelf, digitaal verbonden en biedt het een sterk geïntegreerde waardeketen. Dit is van belang om de maakindustrie voor te bereiden op alle technologische ontwikkelingen die ons te wachten staan.
Industrie 4.0 in het MKB
Industrie 4.0 is er niet alleen voor grote multinationals. Ook voor het MKB wordt het steeds eenvoudiger (en belangrijker) om bedrijfsprocessen data-gedreven te optimaliseren. Het is niet alleen van invloed op de productievloer maar op alle onderdelen van de bedrijfsvoering. Door de integratie van softwaresystemen leidt platte machinedata direct tot real-time informatie waarmee sneller en effectiever gewerkt kan worden. Reduceren van faalkosten, snellere responstijden, kortere doorlooptijden, flexibelere planning, een papierloze productie, traceability en het voorspellen van personele bezetting zorgen voor tal van mogelijkheden om een concurrentievoordeel te genereren in desbetreffende branche.
Van gewenning naar modernisering
De aangewende werkwijzen en daarbij behorende methodieken, die de afgelopen decennia gehanteerd werden, zullen op de productievloer een weg moeten vinden in deze geautomatiseerde wereld die eindelijk de maakindustrie heeft bereikt. Deze ontwikkelingen zijn nog lang niet ten einde. Technologieën als augmented reality, in de vorm van smartglasses, zijn er al!