Nelissen Steenfabrieken

Burt Nelissen

Managing Director

de resultaten spreken voor zich

Project | Productiesoftware + Consultancy

Nelissen Steenfabrieken

Nelissen Steenfabrieken, fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen, is een gevestigde waarde in Belgisch Limburg. De rijke geschiedenis van dit bedrijf begon bijna 100 jaar geleden, toen Nelissen Steenfabrieken (kortweg: Nelissen) zich als lokaal familiebedrijf op de Belgische markt profileerde. Vandaag de dag heeft het bedrijf zich ontpopt tot een grote speler op de internationale markt met een afzet van 185 miljoen stenen.

Continue kwaliteit garanderen is een grote uitdaging

Nelissen biedt een uitgebreide waaier van gevelstenen. Vanaf de ontginning van verschillende grondstoffen tot aan het realiseren van een steen is een heel productieproces gemoeid. Met uitzondering van specials, is de productie van handvormstenen volledig geautomatiseerd. Geavanceerde installaties bootsen natuurgetrouw de bewegingen van de vroegere vakmensen na. Elke beweging en bewerking is van belang. De installatie is zelfs zo ontworpen dat er een achttal verschillende kleurschakeringen in dezelfde sortering geproduceerd kunnen worden, en daar is directeur Burt Nelissen ontzettend trots op: “Door ons vakmanschap ontstaat er uit een kleibal een - voor ons typische - handvormsteen met onregelmatig oppervlak, gevarieerde kleurschakeringen en zandnerven. In totaliteit brengt Nelissen meer dan 100 sorteringen op de markt.” De vroegere steenvormers sloegen de bezande kleibal in een mal. Na het afstrijken van de overtollige klei werd de mal gewenteld en van de natte steen gelicht. Bij Nelissen worden de stenen nog steeds op die manier machinaal geproduceerd. “Om een continue kwaliteit te garanderen brengt dit natuurlijk ook veel uitdagingen met zich mee, aldus Burt.”

Het productieproces van Nelissen kent dus veel uitdagingen. De vele kleibalwisselingen, in kleur of type zandnerf, brengen tijdens het persproces veel efficiency problemen met zich mee. Met deze vraagstelling, om de efficiency van de persen te verhogen, kwam Nelissen in 2018 terecht bij Act-in.

Korte stops van grote invloed op efficiency

Om de verspillingen in het persproces te kwantificeren werd destijds gebruikt gemaakt van de internationale standaard: OEE (Overall Equipment Effectiveness) . Deze waarde (op basis van machinebeschikbaarheid, snelheid en kwaliteit) legt de daadwerkelijke productie-output ten opzichte van de geplande output vast. Burt: “Als je ziet waardoor de verspillingen veroorzaakt worden, schrik je wel een beetje. Met name de korte stops hadden grote invloed op de efficiency en daarmee op onze output. We hebben hier direct acties aan kunnen verbinden.”

Draagvlak onder medewerkers als drijfveer

“Een belangrijk aspect rondom verbeteracties is het draagvlak onder medewerkers. Zij moeten tenslotte hun werkzaamheden anders of beter gaan organiseren, indelen of uitvoeren. Vandaar dat we een tevredenheidsonderzoek hebben gedaan onder 100 medewerkers,” vertelt Ton Suntjens, Continiuous Improvement Engineer van Act-in. Dit onderzoek concludeerde dat de implementatie van 5S de grootste behoefte was onder medewerkers. Ton: “Vanuit die eerste stap hebben we een geheel verbetertraject opgezet om de korte stops bij de persen te reduceren.”

Outputverhoging van maar liefst 21 miljoen stenen

In dit twee jaar durende verbetertraject zijn verschillende verbetermethodieken gebruikt. Er zijn onder andere Small Group Activities onder medewerkers opgezet om de top-3 verstoringen te verhelpen of substantieel te reduceren. Er is een Power BI tool gekoppeld aan diverse databronnen zodat elk niveau binnen de organisatie gelijktijdig dezelfde inzichten, waaronder Rework, kon verkrijgen. Er zijn afdelingsspecifieke KPI’s opgesteld; een gestructureerde hands-on aanpak voor zowel techniek als productie. Doel hiervan: alle neuzen dezelfde kant op! Uiteindelijk resulteerde dat in een netto OEE stijging van meer dan 10% bij beide persen.

“Ja, we hebben veel ontzettend veel gedaan. Maar de resultaten spreken voor zich.” Daarmee doelt Burt Nelissen op de outputverhoging van 21 miljoen stenen in twee jaar tijd.Naar alle referenties