Projectcoördinator Continiuous Improvement

Carolien

Methorst

Projectcoördinator Continiuous Improvement

we wisten niet wat en waar we moesten verbeteren

Project | Consultancy

Alligator Plastics

Alligator Plastics, gevestigd in Eindhoven en Son en Breugel, is bekend door het ontwikkelen én produceren van innovatieve spuitgietproducten. Razendsnel ontwikkelen, tijdig assembleren en foutloos leveren van hoogwaardige en onderscheidende producten maakt Alligator Plastics een grote speler in de kunststofspuitgietindustrie in Nederland.   

Hoogwaardige productie

Kwaliteitsborging is voor Alligator Plastics een belangrijk element in alle processen. Een hoogwaardige matrijs vormt de sleutel tot een reproduceerbaar product dat uiteindelijk probleemloos het spuitgietproces dient te doorlopen. Grote series met constante kwaliteit en met de juiste procesparameters. Om dit te kunnen monitoren, en bijsturen waar nodig, werd in 2020 de Plastic Suite van Act-in geïmplementeerd. 

Data niet op de juiste manier gebruikt

“De machinedata die we tot 2020 maten hebben we eigenlijk niet op de juiste manier verzameld, gecodeerd en dus gebruikt. Machines stonden vaak stil en we hadden niet inzichtelijk waar de problematieken zaten. Daardoor konden we logischerwijs de vinger niet op de zere plekken leggen,” geeft Carolien Methorst, Projectcoördinator Continiuous Improvement, aan. Carolien: “We wisten niet wat en waar we moesten verbeteren. We hebben daarom Act-in gevraagd om al onze machines in Son met elkaar te koppelen en ons te begeleiden, het proces te analyseren en de rode draad binnen het productieproces te bepalen.” 

Niet alleen het proces, ook de mens bleek cruciaal

Bij iedere order plaatst een machinesteller een matrijs in de geselecteerde spuitgietmachine en stelt alle processen in volgens de vastgelegde parameters. Hij start het proces op en begeleidt de opstart, totdat het proces stabiel loopt met producten die voldoen aan de gestelde eisen. “De machinesteller is dus cruciaal binnen het proces en daarom vinden wij betrokkenheid en eigenaarschap aan de lijn ontzettend belangrijk. Tevens zijn onze operators ploegleiders belangrijk om gedurende het proces de kwaliteit te controleren en stilstanden te verantwoorden. Zij zijn de enige die weten waarom de machine stil staat,” geeft Carolien aan. 

Omdat Alligator Plastics reeds over gemeten data beschikte, kon er direct richting gegeven worden aan een aantal verbetertrajecten: 

  • Het creëren van eigenaarschap door relevante data op een visueel aantrekkelijke manier te verwerken in een KPI-dashboard
  • Het analyseren en verbeteren van probleemmatrijzen aan de hand van een KPI-dasboard door een opgericht verbeterteam dat maandelijks bijeenkomt
  • Het reduceren van korte stops 
  • Het verkrijgen van real-time inzicht in de verliesgronden per machineonderdeel 
  • Het trainen en begeleiden van operators in het gebruik van de softwaremodules 

“We moeten eerst ‘live’ zijn in Eindhoven, maar het is goed om te zien dat de volgende verbetertrajecten al op de planning staan. Het reduceren van omsteltijden en de efficiency van proefspuiten verhogen staan hoog op het verbeterlijstje,” aldus Carolien. 

Niet alleen het proces, ook de mens bleek cruciaal

“Bij de ochtendmeeting zit kwaliteit-, productie- en onderhoudsmanagement bij elkaar om orders van de dag ervoor, nacht en ochtend te bespreken. Hier is focus en structuur aangebracht. Vanuit de verzamelende data is er een concreet actieplan opgesteld. Productie neemt daardoor zelf initiatieven voor een snelle oplossing, in plaats van het innemen van een afwachtende houding ten opzichte van het kwaliteitsmanagement,” geeft Carolien aan. 

Softwaretrainingen, verschillende Lean-methodieken en het visuele dashboard aan de lijn hebben onder de operators voor een ‘nieuwe’ en andere manier van werken gezorgd. De storingen namen af en de korte stops werden geminimaliseerd. Carolien tot slot: “De resultaten hiervan waren al binnen een maand zichtbaar, maar na een half jaar zie je pas echt grote verschillen. Ongekend.”



Naar alle referenties